Lijden en lachen gaan prima samen

Lachen in lijdenstijd. Dat kan toch niet. Of juist wel? Cabaretier Ruurd Walinga meent van wel. Voorafgaand aan The Passion in Leeuwarden kwam hij vier avonden lang met een avondvullende, tijdloze show als een vooruitblik op het grote lijdens- dan wel paasspektakel.
De cabaretshow 'Pre Passion' is een mooie opwarmer voor The Passion van EO en KRO-NCRV. Voor mensen die amper op de hoogte zijn van het lijdensverhaal van Jezus is de show een plezierige 'stoomcursus voor dummies'. Voor gelovigen die menen alles al te weten over het christelijk geloof is het cabaretprogramma een verrassende 'koude douche'. Voor beide doelgroepen is de cabaretshow gemaakt. De minimum-leeftijd voor de Pre Passion is twaalf jaar, omdat er net als in de film The Passion scenes inzitten die niet geschikt zijn voor kinderen.
Een paar jaar geleden presenteerde Ruurd Walinga zijn debuut-cd 'Wie ben jij'. Het eerste exemplaar was toen voor Bauke Vaatstra. In de titelsong zit een verwijzing naar de gewelddadige dood van Marianne Vaatstra. Dit lied speelt ook tijdens het Pre Passion Event een belangrijke rol omdat het thema het lijden aan de orde komt.
Op scholen die het thema rouw(verwerking), zelfdoding en lijden centraal willen stellen heeft Ruurd Walinga het programma 'Plantaardig en Diervriendelijk'. Dit schreef hij naar aanleiding van de borstkanker van zijn vrouw (www.juliamolenaar.nl). Dit programma is ook geschikt voor identiteitsbijeenkomsten van christelijke scholen.